Apple Pay vs. Google Pay

Rozdíly a postřehy

Rozdílů je několik. Pokud platíte na Androidu (Google Pay) není potřeba telefon odemykat při platbě do 500 Kč. Nicméně Vás po třech takových platbách telefon vyzve k odemčení - tj. autentizaci. Při platbě nad 500 Kč je potřeba telefon odemknout, nicméně není potřeba jakkoli auto...

8th Dec 2019

Focení s Canonem

Jak se fotilo s Canon EOS 6D

Byl jsem požádán o focení křtu. Canonem. No, byla to výzva. V rychlosti jsem pročetl manuál, abych chápal kde najdu správné tlačítko. Respektive jak změním clonu, režim snímání, ISO,… co mi nedošlo byla změna zaostřovacích bodů.

Nakonec jsem nějak přišel na to, jak...

8th Dec 2019

V síti

Dokument Víta Klusáka o internetových predátorech

Před nějakou dobou se na HitHit objevil projekt žádající o podporu, dokument o Internetových predátorech. Podpořil jsem ho a trpělivě čekal na předpremiéru. V pondělí, 2.12. se konala v kině Scala. Tušil jsem co čekat, i tak mě to překvapilo.

V p...

2nd Dec 2019

Android One

Zkušenosti s Motorolou One

Nadešel čas vyměnit starou Motorolu (Motorola E 2nd) za novou (Motorola One Lite). Android je čistý, aktuální - díky programu One. Což znamená bezpečnostní aktualizace po následující tři roky a čistý systém. Což byl hlavní důvod koupě.

Drobné zklamání se týkalo prá...

29th Nov 2019

Workshop (online) bezpečnosti pro Czechitas

Co je to phishing, jak zabezpečit sociální sítě a hesla byla předmětem workshopu

V průběhu podzimu jsem dostal možnost podílet se na jedno denním workshopu bezpečnosti. Díky mé profesi mám na starost také kontrolu obsahu kurzu. Protože zajímavých témat je spousta rozhodli jsme se zaměřit se na tři...

23rd Nov 2019

Roma

Všechny cesty cesty vedou do Říma

Po 12 letech jsme se vrátili do Říma. Byli jsme pozváni na podzimní návštěvu, kterou jsme nemohli odmítnout. Prodloužený víkend (byl státní svátek), kratší svatební cesta byla před námi.
Protože poslední neděli v měsíci jsou muzea ve městě přístupná zadarmo, chtě...

29th Oct 2019

Svatba

Pan a Paní Šrámkovi

Na následujících řádcích bych se chtěl podělit o několik postřehů, které s plánováním svatby souvisí. V prvé řadě si přiravte docela balík… I když se budete snažit udělat malý obřad vždycky se najde někdo kdo si nechá rád zaplatit za své služby pro novomanžele.

Můžeme začít p...

12th Oct 2019

Czechitas Open Week

Týden otevřeného domu Czechitas

V rámci Czechitas Open Week jsem dostal možnost prezentovat bezpečnost. Protože osvěta je potřeba neváhal jsem.

Cílem prezentace bylo seznámit účastnice s nejběžnějšími útoky a hrozbami. Ukázat jim jak taková nebezpečí poznat a jak se jim bránit. Dotkli jsme se i...

30th Sep 2019

Spitfire

Příběh letounu, který zachránil svět

Dokument Spitfire vznikl loni (2018), do kin se dostal až nedávno. Vypráví příběh stíhačky, která bývá často označována jako ta, která rozhodla Bitvu o Británii.

Dozvěděl jsem se zajímavé velmi zajímavé věci. Myšlenka eliptického křídla nevzešla z hlavy konst...

19th Aug 2019

Costa del Sol

Slunečné pobřeží Andalusie

Volba padla letos opět na Španělsko, tentokrát na Andalusii. Přesněji na Pobřeží slunce, Costal del Sol. Hotel na pobřeží sliboval pěkný výhled a blízko na pláž, no trochu jsme se přepočítali. V čem?

Teplota vody

Nezdá se to, ale i když Vám na kameny svítí celý den t...

19th Jul 2019