Auto, kolo, koloběžka a MHD

Během prázdnin jsem si v jednom týdnu vyzkoušel všechno v poměrně krátké době. Člověk si tak může uvědomit, jak rozdílné pohledy na věc mají jednotliví účastníci provozu.

Auto, jste pánem. Sedíte obklopeni „plechy“. Typickým problémem pro Vás jsou cyklisté, pomalé auta v rychlém pruhu. Obecně kdokoli kdo Vás, jako řidiče, zdržuje. Denně se setkáte s lepením se na záď anebo vyblikáváním. Lidi spěchají, nejsou ohleduplní.

Kolo, pokud nejedete po cyklostezce nevyhnete se kontaktu s auty. Tím vzniká spousta potenciálních problémů, například v úzkých místech, kde se dvě auta tak tak vejdou. Cyklista jede téměř v trávě a do toho ta auta. Přítom stačí sundat nohu z plynu a být ohleduplnější a víc předvídat. Netlačit se za každou cenu před cyklistu, počkat na vhodné místo. Kapitolou samu pro sebe je také vzhah chodec a cyklista. Pokud si chcete najet na cyklostezku a musíte kousek po chodníky většinou se nesetkáte s pochopením. Typicky od rodičů s kočárky.

Na druhou stranu je potřeba říct, že někteří cyklisté jsou vůči řidičům poměrně dost agresivní.

Koloběžka, fenoménem jsou dnes hlavně ty elektrické. Skrývají také největší nebezpečí protože v rukou nezkušeného jezdce (jezdí maximální rychlostí, po chodníku) jsou neřízené střely (koloběžky váží cca 10kg a umí jet až 25km/h. Taky jezdím po chodníky, cyklostezek je málo a na cestu se bojím. Nicméně jsem vůči chodcům ohleduplný, což se o některých uživatelích říct rozhodně nedá.

MHD, nejčastěji se setkáte s řidiči/cyklisty, kteří nevnímají okolí. Bez problémů jsou schopni před tramvají zahnout doleva, vlézt autobusu pod kola, blokovat ho když chce vyjet ze zastávky a tak bych mohl pokračovat dál a dál.

Nakonec člověk dojde k tomu, že jsme jenom lidi. Jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Ohleduplnost, předvídat co se kolem děje. To jsou důlěžité věci. A je jedno jestli řídíte auto, jedete na kole nebo se chystáte přejít cestu.

Other Related Posts:

Do práce...

...na koloběžce

I tento rok probíhala akce _Do práce na kole. _Neměl jsem žádné závodní ambice, cílem je najet za květen co nejvíc kilometrů. Koloběžka je taky dobrá, takže jsem si našel nejlepší trasu a vyrazil. Tu po chodníku, tu po cestě a jindy zase parkem.

Už tak jezdím víc než měsíc. Za...

21st Jun 2019