Karanténa rozšířila online výuku mezi širší publikum

Výuka online mi není neznámá, čas od času se nějakého kurzu účastním. Nicméně v době krize nebyla jiná alternativa než výuka online. Ať už jde o školní výuku anebo následné vzdělávání. Měl jsme možnost poznat ji z obou stran - lektorské i účastnické. Jako lektor jsem vyučoval online verzi kurzu Bezpečnosti online v Czechitas, účastníkem jsem se stal v kurzu Continuous Monitoring and Security Operations společnosti SANS.

Student

SANS nabízí dvě možnosti jak se vzdělávat online. Jednou z nich je SANS Live, přes videokonferenci sledujete živě lektora, spolu s ostatními studenty. Alternativou je SANS OnDemand, kdy sledujete záznam. Výhodou je, že si může zvolit kterou část si pustíte a kdy si ji pustíte, máte na to čtyři měsíce. Samozřejmě k tomu máte tištěné materiály, USB s potřebnými daty a plno elektronických materiálů (videa, mp3). Bonusem je možnost absolvovat NetWars, což je skvělá příležitost jak si rozšířit obzory v různých oblastech (Pen Test, Forenzní anebo ICS).

Lektor

Kurz Bezpečnosti online je ve své online verzi téměř stejný. Je to daleko větší výzva, protože účastnice kurzu mají spoustu otázek a věcí, které je zajímají. Pokud se, ale ten kdo aktuálně nepřednáší, věnuje otázkám dá se to dobře zvládnout.

Vnímám to jako ideální příležitost, protože žádný jiný kurz se nehodí pro online verzi jako tento. Proč? Nedlouho předtím proběhlo Internetem několik problémů se Zoomem. Kde jinde ukázat, jak se zranitelnostmi nakládat. Čemu věřit, jak chránit své soukromí a v neposlední řadě také na co si dát pozor (hesla, HTTPS anebo phishing).

Other Related Posts:

Zoom

Všichni teď blázní a zakazují ho... proč?

Špatná pověst

Jako všechny aplikace (Webex, Skype,...) i Zoom obsahuje chyby, které se teď snaží co nejrychleji opravit, viz. plán uveřejněný na jejich blogu.

Sdílení dat s FB

Tento problém již byl vyřešen a týkal se jen uživatelů s iOS (Apple iPhone...

30th Apr 2020

Bezpečnost koncových zařízení

Další kurz pro Czechitas

Po několika letech výuky kurzu (online) bezpečnosti v Czechitas jsme se loni rozhodli udělat kurz navazující. Respektive rozšiřující základní povědomí o bezpečnosti. Shodou okolností se k Czechitas připojilo několik mých bývalých kolegů a kamarádů, kteří se bezpečnosti věn...

19th Mar 2022