Všichni teď blázní a zakazují ho... proč?

Špatná pověst

Jako všechny aplikace (Webex, Skype,...) i Zoom obsahuje chyby, které se teď snaží co nejrychleji opravit, viz. plán uveřejněný na jejich blogu.

Sdílení dat s FB

Tento problém již byl vyřešen a týkal se jen uživatelů s iOS (Apple iPhone/iPad). Sdílení dat je teď velké téma, nicméně to není první ani poslední aplikace, která byla nachytána, že něco takového dělá, viz. Facebook Off

Zoombombing

Tento problém je daný nastavením, pokud je videokonference nedostatečně zabezpečená (bez hesla, bez kontroly přístupu) může se to stát. Podle mého názoru to není primárně problém aplikace Zoom, ale uživatelů, kteří si ho neumí správně nastavit a spoléhají, že to ve výchozím nastavení je zabezpečené (což se ukazuje jako chybný předpoklad - platí to obecně).

Šifrování

Zoom jako ostatní platformy používají šifrování. Problém je v tom, že Zoom end-to-end šifrování marketingově propagoval a nebyla to pravda.
Jako ostatní (např. Skype, anebo Webex) používájí TLS (stejný protokol, který se stará o zabezpečení transportní vrstvy protokolu HTTPs.
Použití end-to-end šifrování zpravidla limituje použití služby (Google Hangouts/Duo nepodporují více než 12 účastníků, Webex neumožní použít webovou aplikaci, nahrávání,...).
Podle mého názoru se není čeho bát, pokud člověk používá aktuální verzi aplikace a dbá doporučených nastavení.

Other Related Posts:

Přednáška o bezpečnosti na Internetu

v mém rodném městě

Tak, jako se Internet mění každým dnem. I bezpečnost na Internetu se musí přizpůsobit. Níže najdete několik odkazů na užitečné zdroje, které se týkají bezpečnosti nebo ochrany soukromí na Internetu.

Aktuální informace z bezpečnosti

Seriál Postřehy z bezpečnosti, vychází ka...

1st Feb 2020

Bezpečnost koncových zařízení

Další kurz pro Czechitas

Po několika letech výuky kurzu (online) bezpečnosti v Czechitas jsme se loni rozhodli udělat kurz navazující. Respektive rozšiřující základní povědomí o bezpečnosti. Shodou okolností se k Czechitas připojilo několik mých bývalých kolegů a kamarádů, kteří se bezpečnosti věn...

19th Mar 2022