OSVČ a vedlejší činnost

Vzhledem k dopadům změn v zákoníku práce mi byla ukončena dohoda s Czechitas. Nedivím se, ta byrokracie okolo je jedním slovem šílená. Místo toho budu byrokracii dělat já, i když ne tak brutální. Stejně ale budu muset zpracovávat a odesílat přehledy. Ale popořadě. Pokud člověk pracuje v korporaci je obvyklé, že veškeré vedlejší činnosti jsou zakázané anebo podléhají schválení. Nejinak je to u nás, člověk musí vyplnit formulář a ten musí schválit spousta lidí. Zpravidla si o tom s vámi chtějí promluvit, aby pochopili o co jde a že nikde nevzniká žádný střet zájmů. Takže schválení máme, teď přichází byrokracie.

Živnost je možné založit online, nicméně ten formulář i poté co si přečtete co musíte... není úplně nejpřehlednější a nejjasnější. Do chvíle než vybíráte koho chcete notifikovat. Nepřijde mi to úplně přímočaré a je to defacto zdigitalizovaný papírový formulář, jak jsme fyzicky zjistil na živnostenském úřadě. Vyplňovali jsme úplně ten stejný formulář. Jen pan úředník věděl co dělá, narozdíl ode mě. Celé mu to trvalo asi 12 minut včetně platby, kdy jsem musel odběhnout k terminálu na chodbu.

Moc se mi líbilo když mě na konci úředník upozornil na podvodné praktiky různých registrů. Zatím mi žádný dopis nepřišel, jako první mě kontaktovala AirBank s nabídkou podnikatelského účtu. Jejich aplikace umí i vytvářet faktury, což je super feature. Nicméně zůstanu věrný Fakturovači. Uvidíme až budu podávat přehledy, jak moc užitečný bude.

Other Related Posts:

Bezpečnost koncových zařízení

Další kurz pro Czechitas

Po několika letech výuky kurzu (online) bezpečnosti v Czechitas jsme se loni rozhodli udělat kurz navazující. Respektive rozšiřující základní povědomí o bezpečnosti. Shodou okolností se k Czechitas připojilo několik mých bývalých kolegů a kamarádů, kteří se bezpečnosti věn...

19th Mar 2022
Pracovní místo

Pracovní místo

Vše na dosah ruky

Potřeboval jsem pracovní místo kam se vejdou dva až tři laptopy, monitor, dva telefony a ještě prostor na psaní a odložení dokumentů. Zároveň se člověk nechce utopit ve změti kabelů (USB-A, USB-C, napájecí kabely, HDMI,...). Monitor taky nemůžete mít jen tak položený, protože kdy...

15th Nov 2022