Dostal jsem nabídku jestli bych si nechtěl vyzkoušet roli figuranta při simulaci první pomoci na zážitkovém kurzu ZDrSem.

Po dopravení se na místo jsme byli seznámeni se scénářem: Byli jsme skupinka šesti turistů v Alpách. Dva se oddělili a chtěli si rozdělat oheň, plynová kartuše explodovala a oby jsou v šoku jeden je popálený na rukou. Druhý je těžce podchlazený. Čtyři další (včetně mě) pokračovali dál a rozhodli se, že si cestu k chatě zkrátí přes skálu. Jak to tak bývá – první lezl, spadl a je u něj podezření na poranění páteře (já). Kolega jístící lezce utrpěl poranení kolene způsobené opravdu velkým kamenem a tepenné krvácení na ruce. Třetí lezoucí uklouzl a škaredě se podrápal v obličeji, na rukou a noze o skálu. Poslední členka výpravy se udeřila do hlavy a zmateně pobíhá kolem… Do toho se při záchraně mihne dvojice, kde muž bude cítit bolest na prsou a žena je malátná.

Našel jsem si docela členité místo, kde jsem cítil každý kámek a větvičku. Čímž jsme docela ztížil mým zachráncům budoucí manipulaci. Pak jsme jen čekali až se záchraná skupina bude blížit a začali hrát. Než jsem se nadál už jsme nad sebou měl záchranářku (Eva). Po oslovení (nereagoval jsem) mi ihned zafixovala hlavu a začala zjišťovat co dál mě ohrožuje. Postupně jsem začal přicházet k sobě, začali se mě vyptávat, zjišťovat kolik nás je, kde kdo je, co se stalo, co mě bolí… Mezitím mě obalili izotermickou fólií a dalšíma věcma co hřály. Začal se řešit provizorní límec na krk a transport na pevnou položku. Na ní pak budu přenesen až k vrtulníku. Sedm lidí se podílelo na mém transportu k podložce, tam jsem byl znovu zabalen. Samotný transport byl poměrně pohodlný – pro mě. Záchranáři po cvičení tak nadšení nebyli. Rozhodně to byla zajímavá zkušenost, podívat se na věc i z druhé strany věci. Uvědomit si strašnou spoustu drobností a maličkostí, které musí řešit člověk poskytující první pomoc. Zážitkový kurz první pomoci je něco co chci určitě zkusit – nejen jako figurant.

Other Related Posts:

Výuka online

Karanténa rozšířila online výuku mezi širší publikum

Výuka online mi není neznámá, čas od času se nějakého kurzu účastním. Nicméně v době krize nebyla jiná alternativa než výuka online. Ať už jde o školní výuku anebo následné vzdělávání. Měl jsme možnost poznat ji z obou stran - lektorské i účastn...

15th May 2020

Bezpečnost koncových zařízení

Další kurz pro Czechitas

Po několika letech výuky kurzu (online) bezpečnosti v Czechitas jsme se loni rozhodli udělat kurz navazující. Respektive rozšiřující základní povědomí o bezpečnosti. Shodou okolností se k Czechitas připojilo několik mých bývalých kolegů a kamarádů, kteří se bezpečnosti věn...

19th Mar 2022