Návštěva u severních sousedů

Přílet

Varšava, město ležící na řece Visle bylo mým dalším cílem. Město se téměř nachází uprostřed Polska. Cesta z Vídně (VIE) proběhla hladce. Překvapením byl letištní terminál. Čekal jsem Chopina (letiště nese jeho jméno v názvu), ale kde nic tu nic. Skvělá věc je vlakový terminál na letišti. Do centra jsem se dostal za dvacet minut!

Památky

Centrum města není vůbec velké. Mám na mysli Staré město, které ležící na levém břehu řeky. Krakovská třída, která Vás po této části provede je opravdu pěkná. Zajímavé památky se nachází na levé i pravé straně – univerzitní budovy, kostely, sochy, prezidentský palác anebo zámek. Zbylé části města na mě působily spíš nesourodým dojmem. Na třídě Jana Pavla II je to věžák vedle věžáku. Ale dohromady to tak nějak nepůsovbí kompaktně.

Strava

Jako u nás, k tomu se nedá nic moc víc říct. Ať už jdete do supermaketu, pekárny nebo zakoupíte něco ve stánku na ulici. Navštívili jsme i francouzskou restauraci. Nerozumím tomu, proč organizátoři nevybrali něco místního. Polská kuchyně má určitě co nabídnout – nejsou to jen pirožky.

Chování poláků

S tím co jsme viděl na ulici a jinde jsem neměl problém. Horší to bylo na silnicích. Bezohlednost je mírné označení. Jedoucí sanitce uhnulo jedno auto. Zatáčet (řidič nezastavil, počkal až zastaví šalina a normálně jel dál jako by se nechumelilo) před šalinou doprava přes tramvajový pás a zároveń jí ohrozit a omezit umí asi jen v Polsku.

Other Related Posts:

Semmering

Dovolená ve Vídeňských alpách

Na dovolenou vlakem! Nastoupili jsme v Brně a po necelých 3 hodinách jsme byli v cíli. Semmering, malebné lázeňské městečko, známý hlavně železničním fandům. Město je proti nádraží na kopci. Z centra vidíte další kopce, nalevo i napravo. Všude je potřeba jít do ko...

19th Aug 2018