Netrvá týden

Dostali jsme byt, ale co s ním? Když v našem rodném městě nechceme bydlet. Prodáme ho! Budeme tak mít základ na vlastní, pokud se trh nezblázní. Věděli jsme, že sousedka měla kdysi zájem o větší byt. Proto jsme ji oslovili jako první. Poptali jsme se po rodině a získali tak dalších čtyři zájemce. To je mimochodem důvod proč tak málo volných bytů, rozeberou se ještě předtím než se vůbec dostanou do veřejné nabídky. Dopředu jsme si ujasnili cenu a komu byt budeme chtít prodat.

Byt jsme nechali vymalovat, změřili jsme si jednotlivé pokoje a nafotili ho. A začaly prohlídky, plus minus třicet minut chození po bytě a vysvětlování co, kde, jak a proč. Na základě našich kriterií jsme upřednostili paní sousedku, které větší byt velmi pomůže. Tím to, ale nekončí. Potřebujete smlouvu, advokátní úschovu a smlouvu o smlouvě budoucí, energetický průkaz budovy a čas. Všechno totiž trvá. Než si odsouhlasíte smlouvy, zapracujete připomínky, než se složí záloha, než má kupující peníze (může vyřizovat hypotéku). Pak to konečně podepíšete a čekáte na Katastrální úřad, 30 dní. V této chvíli máte konečně po cca dvou měsících peníze na účtu a můžete předat klíče a asistovat u přepisu energií.

Připravte se ještě na hlášení Finančnímu úřadu. Za prvé, ve chvíli kdy nemovitost získáte darem, který není v přímé příbuzenské linii. Další chvíle FÚ přijde ve chvíli kdy byt prodáte, je to příjem a ten podléhá zdanění. Naštěstí, pokud tyto prostředky hodláte použít na vaše vlastní bydlení neplatíte nic. I tak buďte připraveni na telefon z vašeho místně příslušného FÚ.

Other Related Posts:

Bytová mafie (v Brně)

Aneb jak „snadné” je sehnat bydlení v Brně

Bydlení hledá kde kdo, někdo shání pronájem a jiný kupuje. Malé, velké, domy i byty. Nabídka je, ale… zájem je takový, že pokud neodpovíte hned po zveřejnění nemáte moc velké šance. Ty se snižují v závislosti na tom jak koho potkáte - jsou tací, k...

4th Apr 2018