Netatmo

Přišel podzim, potřeba topení začala být aktuální. Jaké bylo naše překvapení, když jsem zjistili, že si to dělá co chce. Je to způsobené tím, jak je u nás v době topení uděláno. Nicméně i tak není příjemné ráno čekat než se všechno ohřeje na požadovanou teplotu. Opačně, je zase zbytečné přes noc vytápět kuchyň, obývák anebo koupelnu.

Už nějakou dobu jsem pokukoval po chytrých termohlavicích. Které by mi takové problémy pomohly vyřešit. Budou topit podle toho jak jim řeknu, udrží teplotu na předepsané hodnotě. Když nebudu doma nebudou topit jak divé a tak dále. Nakonec jsem po rešerších skončil u značky Netatmo. V možnostech je nekolik typů zapojení: přímé propojení s kotlem, skrz termostat anebo jen tak, skrz cloud.
Protože se ke kotli nedostanu, termostatem taky nedisponuji zvolil jsem poslední možnost.

Dopředu vám radím, kupte si tužkové baterie (AA). Ty, které jsou dodávány jsou nějaké nekvalitní. Čas od času se vám hlavice odpojí anebo se nechce vůbec spárovat. Zlatý Duracell anebo VARTA. Instalace je vcelku intuitivní, připojíte relay do zásuvky a nastavíte ho (bohužel podporuje jen 2.4 GHz). Následně můžete přidat hlavice. Jejich instalace je velmi dobře popsána v návodu. Vyberete správný adaptér na váš rádiátor a našroubujete to, vložíte baterie a počkáte až se hlavice zobrazí v menu. Pak už můžete plánovat a ladit.
Chce to nějaký čas, aby se hlavice sladila s vaším režimem a vy jste mohli používat adaptivní mód - kdy hlavice sama pozná jak moc dlouho dopředu musí topit, aby dosáhla stanovené hranice.

Screenshot%202021-10-30%20at%2016.29.05

Screenshot%202021-10-30%20at%2016.29.05

Můžete sledovat jaké jsou průběhy teplot přes den, jak moc topíte. Pokud jdete z bytu pryč, můžete přepnout režim na Away. Případně aktivovat režim proti zamrznutí. Nastavení skrývá nespočet možností. Bonusem je integrace s Apple Homekit, výsledkem je pak možnost povelovat topení přes Siri.

Screenshot%202021-10-30%20at%2016.28.15

Screenshot%202021-10-30%20at%2016.33.54
Screenshot%202021-10-30%20at%2016.33.37

Co mě trochu mrzí je zabezpečení přístupu, portál postrádá 2FA což nepokládám za úplně vhodné - když přes něj jde ovládat topení. Netatmo nabízí také věci týkající se zabezpečení a to už nechápu vůbec. Zmíním ještě jednu nepříjemnou věc, mód topení se nedá nastavit pro každou hlavici zvlášť. Což je škoda. To by bylo skvělé. Třeba jednou po nějakém update.

Zatím jsem moc spokojený, trochu mi do toho háže vidle hlavní termostat v kotelně (někdy spíná příliš pozdě), ale jinak si nemůžu nastavení teploty vynachválit.

Other Related Posts:

BigClown

Hrajeme si sensory anebo IoT je v módě.

BigClown mi není neznámý, už v době kdy sháněli podporovatele na Indiegogo jsem je podpořil. Jejich myšlenka mi přišla kvělá. Avizovaná podpora s routerem Turris zněla více než slibně.

Turris sice stále nemá v UI podporu pro BigClown, ale i tak můžu sl...

24th Nov 2018