Hrajeme si sensory anebo IoT je v módě.

BigClown mi není neznámý, už v době kdy sháněli podporovatele na Indiegogo jsem je podpořil. Jejich myšlenka mi přišla kvělá. Avizovaná podpora s routerem Turris zněla více než slibně.

Turris sice stále nemá v UI podporu pro BigClown, ale i tak můžu sledovat, jak se vyvíjí teplota, vlhkost i tlak. BigClown totiž hledal podporovatele pro další růst, podpořil jsem. Dostal jsem další sensor a přijímač (USB Dongle). Proč i podruhé? Výborný nápad, skvělá dokumentace a proč ne.

Začal jsem si hrát jen na desktopu, aplikace BigClown Playground. Měřil teplotu, vlhkost, tlak, napětí baterií a další. Napojil jsem si tyto veličiny do Apple HomeKit. To vše díky výborné dokumentaci. Díky novému firmware jsem svůj první sensor aktualizoval tak, aby mi posílal i napětí baterií a teplotu, kterou samotný core module měří.

Postupně jsem si stavěl další moduly (klimatické), včetně takového, který měří vnější teplotu (DS18B20). Integroval jsem to vše do RPi, data putují do Grafany i telefonu (blynk a HomeKit). Vím, jestli máme v bytě teplo nebo zimu, jestli pere pračka nebo kde sušíme prádlo (díky vlhkosti).

Pokud jsem kdy narazil naproblém, hodně mi pomohla dokumentace, google a v neposlední řadě i samotní zaměstnanci BigClown. I když byla neděle, večer ochotně mi poradili a nasměrovali mě k řešení mého problému.

Mám v plánu pokrýt i kuchyň, vyzkoušet modul s CO2 a sensor měřící VOC. Chtěl bych také napojit sensor měřící hladinu CO, což se v domě kde se topí plynem hodí.

Other Related Posts: