CentOS na RHEL

Loni RedHat oznámil konec klasického CentOS. Čímž zkrátil podporu pro v8, zde. Pokud váš systém běží na v8 máte do roku 2024 čas, nicméně s poslední verzí už to tak veselé není. Nabízí se možnost přejít na CentOS Stream. Kde vidím zádrhel je větší míra nestability. CentOS byl dobrým kompromisem mezi konzervativním RHEL a bleeding-edge Fedorou. Měli jste jistotu, že se vám to nerozbije každou aktualizací.

Protože v OCI, které používám, byl svého času pouze CentOS 7 nedává smysl čekat další tři roky. Migrujeme! CentOS Stream jsem nezvažoval, zvolil jsem RHEL. Mám Developer Subscription for Individuals, tak ji použiju. Existuje užitečná aplikace convert2rhel, postup migrace je dobře popsán v tomto článku.

Ve zkratce: aktualizujete systém, restart, stáhnete convert2rhel, spustíte a čekáte. V mém případě nastal zádrhel v podobě registrace (měl jsem tam nějaký starý záznam z dob NÚKIB - připravoval jsem stroj na Locked Shields), podpora mi všechno smazala a povedlo se to. Systém se registroval, vyměnil balíčky a zbýval jen restart a je to! Celé to trvalo nějakou hodinku (1CPU a 1GB RAM, takže žádný výkon).

Po migraci jsem ověřil, že všechno běží jak má. Jen je škoda, že aplikace nepodporuje migraci z ARM64.

Other Related Posts: