Chtěl jsem načerpat nějaké znalosti o focení krajiny a poznat fotogenická místa jižní moravy.

To byla má motivace pro zapsání workshopu Moravská krajina pod vedením Igora Adlera. Vše se odehrávalo v trojúhelníku Bučovice – Bohdalice-Pavlovice – Nesovice. Zdejší členění krajiny, předzívané Moravské toskánsko, je pro focení krajiny jako dělané. Rázem krajiny jde o něco úplně jiného než nač je člověk zvyklý z Beskyd, Jeseníků nebo Šumavy. Na úvod jsme dostali několik tipů: proč fotit do RAW, proč vypnout „zkrášlovače″ jako je Active D-Lighting, proč používat režim M a jak dosáhnout pěkné fotky už při vyfocení.

Třešinkou na dortu bylo kukátko, které se hodí pokud člověk fotí venku na slunci a na displayi nic nevidí. V neposlední řadě také, jaký objektiv se hodí. Samozřejmě, všichni prvně sáhnou po širokém ohnisku. Což díky členění krajiny a vlastnostem objektivu neudělá takový efekt jako dlouhé ohnisko. To, díky perspektivě jednotlivé vlnky zvýrazní. Mimo několika lokalit jsme zažili tahání traktorem z bahna (sprchlo a „městský teréňák“ si s takovým blátem neporadil.

Nedozvěděl jsem se jak správně udělat panorama. Ale to mi nevadí, proto jsem na kurz nešel. Zjistil jsem spoustu nových věcí nejen o své zrcadlovce.

Musím říct, že ovládání jen pomocí nespočtu kruhových voličů je poměrně dost užitečné pokud máte fotoaparát u oka – vše se dá dělat takříkajíc poslepu.

Other Related Posts:

Portrét v přirozeném světle

Workshop s Františkem Birmbaumem

Absolvoval jsem další workshop o focení, téma je stále stejné – portrét. Ač by se mohlo zdát, že se pokaždé dozvím to samé není tomu tak. Každý workshop mi dal něco nového. Jsou to drobnosti, z těch právě se skládá výsledný celek.

Na začátku jsme si ujasni...

5th Aug 2017

Innsbruck

Hlavní město Tyrolska

Cesta vlakem

Jedním slovem dlouhá (ale rychlá), z Vídně trvá cesta lehce nad čtyři hodiny. Projedete i kousek Bavorska. Výhledy z vlaku jsou skvělé. Musím říct, že na ten čas strávený ve vlaku bylo cestování velmi pohodlné.

Město

Staré město je pěkné, obzvlášť panoramra...

7th Jul 2019