IEEE 802.11 ax

Když jsem řešil konektivitu v bytě nechtěl jsem VDSL, těch 30 Mbit a ještě skrz modem to je ostuda. Bezdrát nakonec nedopadl, skončil jsem u 5G modemu. Ta krabička, kterou si O2 nechalo udělat na míru toho moc nenabízí. Spíš nic, než moc. Potřebujete víc WiFi síťí? Změnit DNS,... nejde. Co ale umí je WiFi 6. Docela jsem koukal. Nové iPhony i nové laptopy se dokážou připojit a rychlost je to dechberoucí. Nicméně, potřeboval jsem další funkcionalitu. Musel jsem hledat, vzhledem k rozloze bytu jsem pokukoval po něčem co umí mesh. Nakonec jsem zkusil AmpliFi, podporující WiFi 6 také! Bohužel jsem zase narazil na nedostatečné možnosti nastavení. Fall back byl Ubiquiti Dream Router. Také s podporou WiFi 6. Když změřím výkon je to téměř 100Mbit, jako mám na uplinku.

Bohužel se podpory tohoto protokolu člověk nedočká nikde jinde než jen v tabletech, telefontech, počítačích a nejspíš televizích. Ledničky, pračky a jiné chytré hračky to zatím neumí - nevím o tom. Snad se to do budoucna zlepší. Na druhou stranu, stará dobrá 2.4 GHz má v bytě nejlepší prostupnost, takže všechno se dokáže připojit. To na 5 GHz se signál ztrácí raz, dva.

Other Related Posts:

Síť pro hosty

Proč je dobré mít síť pro hosty

Když k Vám přijde návštěva a chtěla by se připojit k Internetu, co uděláte? Prozradíte jí heslo? Ne, neměli byste. Proč?

Stejné heslo můžete používat i jinde, můžete riskovat MitM (Man-in-the-middle) útok, nevíte s kým dalším bude heslo sdíleno a tak bych mohl pok...

4th Jul 2020

DPMBfree

Blíží se konec zkušebního provozu WiFi ve vozech DPMB

Od 1. 2. 2019 se cestující mohou ve vozech připojit k WiFi DPMBfree. Jedná se o testovací provoz, umožní čerpání 4 MB na jedno připojení v maximální době 20 minut. Rychlost připojení bude 256 kbps. Vítejte zpět v roce 2000!
A teď trochu vá...

22nd Mar 2019