Sachr, Schnitzel a věhlasná filharmonie - to je Vídeň

Příjezd

Vídeň, město ležící na jednom vrcholu pomyslného trohúhelníku (Brno-Bratislava-Vídeň), bylo mým dalším cílem. Zvažoval jsem dvě možnosti dopravy, díky lokaci hotelu zvítězil vlak. Cesta z Brna byla zajímavá, očekával jsem standartní vlak EC. Jaké bylo překvapení když přijela nová jednotka ČD RailJet. Cesta ubíhala rychle, největší zdržení vzniklo díky výměně vlakového personálu v Břeclavi. Cílovou stanicí byl Wien-Meidling, vypadá jako obyčejné nádraží i když zde zastavují vlaky mezinárodní. Od prosince tohoto roku s otevřením nového hlavního nádraží se ale vše změní.

Památky

Určitě si projděte Hofburg (císařský palác), Albertinum a dalších nespočet muzeí které zde najdete. Stojí za to projít si Ringstraße. Nesmím také zapomenout na vídeňskou operu, v jejím okolí se prochází herci v dobovém oblečení a zvou Vás na představení. Za shlédnutí také stojí nespočet vídeňských parků. V případě hezkého počasí jsou většinou obsazeny turisty nebo místními, kteří si zde čtou nebo se kochají krásami Vídně. Zámek Schonbrun je kapitola sama pro sebe. Zámek je obrovský, zahrady jsou ještě větší a uvnitř najdete i vídeňskou ZOO. Na návštěvu celého komplexu doporučuju vyhradit si celý den. Obrňte se trpělivostí, zdejší areál je zalidněný jako nikde jinde ve Vídni. Prater není přímo památkou ale místem, které musím zmínit. Mezi nespočtem atrakcí určitě najdete tu pravou pro Vás. I kdyby to mělo být jen proslulé kolo (Wiener Riesenrad).

Strava

Byla by chyba navštívit Vídeň a nedat si schnitzel (řízek) a bratwürst (klobása). Jako desert vyhlášený sachertorte (Sachr) anebo apfelstrudel (jablečný štrůdl) mit schlang (obojí se šlehačkou). Překvapením byl sortiment v obchodě. Narazil jsem na pestřejší nabídku ovoce, zeleniny a hotových věcí. Naopak v sortimentu pečiva jsme na tom lépe. Regál plný Mozart kugeln mluví sám za sebe. Na MariahilferStrasse jsem objevili vynikající zmrzlinu. Trošku jako český Míša, jen s tím rozdílem že uvnitř není tvaroh ale ovocná dřeň. Žádné šméčko, pocvivé kusy ovoce.

Obyvatelé Vídně

Ač jsme ve Vídni strávil jen pár dní měl jsem pocit jako bych byl na středním východě. Respektive ani v Izraeli jsem nepotkal tolik zahalených žen na ulicích (Izrael zrovna není to správné místo na srovnání). Byl jsem z toho velmi překvapený. Také zastoupení turecké menšiny není malé. Neměl jsem však žádné problémy, obchodníci byli rádi i za mou lámanou němčinu namísto angličtiny. Jednou mi ji dokonce pochválili (sám nechápu proč). Ve Vídni jsme určitě nebyl naposled…

Other Related Posts: