Aneb sbohem Turrisi

Vzhledem k tomu, že se blíží termín on-line výuky rozhodl jsem se pro dlouho odkládanou věc a to reset routeru Turris do továrního nastavení. Proč? Inu, po jedné aktualizaci jsem se nemohl router spravovat přes UI. Pořád jsem viděl Bad gateway. Po restartu, nekonečných aktualizacích a nastavování milionu parametrů jsem byl spokojený. Dodám, že jsem - tentokrát - neinstaloval honeypot a sdílení dat. Jaké bylo další ráno mé překvapení, když mi ze služby Shodan přišel e-mail, že na mé veřejné IP adrese je otevřený port 3128. Kouknul jsem na web projektu Turris a HaaS a bylo jasno. I když jsem neměl zatržené sdílení dat, odesílal jsem. To, že se nainstalovaly honeypoty mi tak nevadí, ale že to něco odesílá i když to není explicitně povolené mě dost zklamalo. Tolik k poslední kapce, která vedla k hledání náhrady.

Chtěl jsem ideálně jeden box, kde budu mít jistotu aktualizací, podporu a také Dual Band WiFi, možnosti pokročilého zabezpečení, VPN a další užitečné funkce. Po chvíli hledání jsem našel, Dream Machine od Ubiquiti.

Není to krabička ale váleček. Pořádný, úvodní nastavení přes Bluetooth je příjemné a elegantní. Zbytek se dá doladit přes webové rozhranní, kde jsou možnosti nepřeberné. Ať už se jedná o VLANy, Guest síť, IDS/IPS a další užitečné věci. Na detailnější hodnocení je brzy, zatím jsem velmi spokojený.

Other Related Posts:

Přednáška o bezpečnosti na Internetu

v mém rodném městě

Tak, jako se Internet mění každým dnem. I bezpečnost na Internetu se musí přizpůsobit. Níže najdete několik odkazů na užitečné zdroje, které se týkají bezpečnosti nebo ochrany soukromí na Internetu.

Aktuální informace z bezpečnosti

Seriál Postřehy z bezpečnosti, vychází ka...

1st Feb 2020