ČD a přístup ke změně jízdenky

Měl jsem cestovat služebně do Prahy na dva dny. Rozhodl jsem se pro vlak, konkrétně ČD RailJet. Koupil jsem si zpáteční jízdenku. Platil jsem kartou a jízdenka se mi uložila na mou InKartu. Protože to bylo poměrně dlouho dopředu platil jsem 330 Kč. O den později jsem zjistil, že nebude potřeba být v Praze dva dny, ale pouze jeden. Musel jsem tedy jízdnenku stornovat. Rozhodl jsem se zrušit ji celou a využít autobus. Poslední spoj z Prahy do Brna vychází lépe pro autobus (v rozumný čas). Našel jsem si na eshopu ČD příslušný formulář, vyplnil co bylo třeba a jízdenku stornoval. Čekal jsme poměrně dlouho… Přesněji to bylo 29 dní. Jaké bylo mé překvapení, že mi bylo vráceno 270 Kč! Na Opravném daňovém dokladu je uvedeno: Srážka dle SPPO (storno poplatek) 70 Kč. I začal jsem pátrat zač. Na příslušné stránce je odkaz na dokument: Pravidla_pro_nákup_v_eShop_ČD_…

Kde se stejně dozvíme, že vrácení jízdného řídí SPPO (Smluvní přepravní podmínky Českých drah pro veřejnou drážní osobní dopravu). Mimojiné zde najdeme i zmínku, že na vyřízení žádosti mají ČD maximálně 3 měsíce od doručení (bod 7.8)! Našel jsem tedy další dokument (SPPO) a začal hledat příslušnou část (čl. 272 a 273) kde jsem se dozvěděl: - Úplnou částku by mi vrátili pouze tehdy pokud bych si koupil nový jízdní doklad (stejná trasa a počet cestujících) - Za jeden směr mi srazí z celkové ceny 10%, minimálně 35 Kč - Pokud bych používal EPIK (Elektronická peněženka na InKartě), částka by mi byla vrácena tam se stornem 0%. (čl. 273).

Pro zajímavost dodám, že konkurence (RJ a LE) se chová jinak. LE vám při stornu přes Internet vrátí plnou částku. Dokonce i při stornu na jejich pokladně pokud jste uvedli u nákupu Váš e-mail. Jinak je účtován storno poplatek. RJ vám storno vrátí na kreditovou jízdenku případně na pokladně. Stornopoplatek je uveden na jízdence, zpravidla se jedná o 0%. Jízdenky lze vracet do 15 minut před odjezdem.

Other Related Posts:

ČD

České dráhy.

Těžko hledat nějaká slova, tak aby nebyla sprostá. Nicméně se o to pokusím. Cestování studenta z Brna směrem...

21st Jul 2011 - ondra