Vrypy, prohlubně a škrábance

Některé parkety jsou choulostivější, když na ně něco spadne. V lepším případě je to důlek. Horší je, když je to něco s hranou, která tam vytlačí nebo vyryje zářez - ten je pak vidět. Obzvlášť pokud máte prosvětlený byt, je to dost vidět. Naštěstí existuje možnost jak to opravit, respektive minimalizovat viditelnost takových vad.

Sad na opravu parket existuje nespočet. Liší se zpravidla barvou vosků a použitou pájou - její špičkou, kterou nabíráte a dávkujete roztavený vosk. Odlišnosti jsou ještě v použité škrabce/hladítku. Tím místo připravujete před opravou a odstraňujete přebytečný vosk. Hodí se samozřejmě i něco na dodatečné vyleštění. Aby opravené místo co nejvíc splynulo s okolím.

Nejnáročnější jsou opravy vad, které mají jasné ohraničení. Vryp má tmavější okraj než je barva parkety. Toho je potřeba se citlivě zbavit a pak v kombinaci s průhledným voskem najít ten správný odstín, aby to vypadalo jako okolí. Míchání barev je trochu alchymie, chce to zkoušet a zkoušet. Jaká kombinace nejvíc odpovídá vašim parketám. Jemné otlaky se dají opravit jen s průhledným voskem. Úprava místa po aplikaci vosku je snadná, místo se nechá chvíli zavadnout a pak se přebytečný vosk odstraní do roviny s okolím. Po pár minutách není od věci místo přeleštit, vypadá to líp.

Nečekal jsem, že výsledek bude tak dobrý. Za pár stovek je to skvělá pomůcka, jak udržet vaše parkety jako nové. Pokud jste šikovní téměř to nepůjde poznat (leda byste se váleli po zemi a svítili si na ni, trochu jinak se to leskne).

Other Related Posts:

Parkety nebo plovoučka?

Rekonstrukce parketové podlahy

Už při prohlídce bytu jsme zjistili, že pod současnými podlahami jsou parkety! To byla zajímavá zpráva. Současné podlahy jsou tmavé, byť je to dřevo - ztmavuje to prostor. Rozhodli jsme se pro renovaci parket. Znamená to skrytí současné podlahy - což při ploše všech...

12th Aug 2022