Zkušenosti s novým daňovým portálem

I když je pandemie daně je potřeba platit. Už před časem jsem si zřídil daňovou informační schránku (DIS+) na portálu Moje daně. Přihlášení je na dnešní dobu obvyklé (NIA, Datová schránka a údaje poskytnuté Finanční správou). Portál je co se týče vzhledu moderní, navigace je snadná.

Screenshot%202021-03-30%20at%2016.22.33

Po prokliku do vašeho účtu se dostanete k elektronickým formulářům pro daňové přiznání fyzických osob, na výběr máte ze dvou.

Screenshot%202021-03-30%20at%2016.27.21

Většině bude stačit ten první, nový - Daň z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů České republiky) - od roku 2016 včetně. Ostatní se budou muset spokojit se starým známým formulářem.

Screenshot%202021-03-30%20at%2016.27.02

Tento formulář je v novém designu, jednoduchý na vyplnění. Bohužel ne pro uživatele počítačů používající Safari. Jakmile totiž někam kliknete nemůžete pak kliknout jinam, abyste vyplnili další údaje na té samé stránce. Dá se to obejít tím, že se vrátite na předchozí stránku, ale to je hack a ne řešení. Mám takový pocit, že nový daňový portál je dobrý leda pro ty co mají příjem pouze ze závislé činnosti, mají Windows a používají prohlížeč Google Chrome. Zkoušel jsem to a i na macOS to bez problémů funguje v prohlížeči Chrome.

Finanční správa by se měla stydět, celé to řešení totiž není nové. Je to jen nový obal toho starého. Stále totiž na pozadí běží ADIS, který je z 90. let!

Other Related Posts:

Daň z nemovitosti

Zážitek z vyplňování přiznání k daňi

Do konce ledna se musí podat přiznání k dani z nemovitosti. Tak jsem začal vyplňovat, přes často propagovaný portál Moje daně. Zklamání prišlo záhy, spustilo se ePO. Postupoval jsem podle průvodce a vyplňoval jednotlivé údaje. Všechno je to v katastru, takže hl...

2nd Feb 2022

Výpis z rejstříků trestů elektronicky

Stejně si ho opatříte na Czech Pointu

Potřeboval jsem kvůli prověrce Výpis z rejstříku trestů. Kvůli epidemiologické situaci jsem chtěl využít možnosti Portálu občana. Dokument má člověk hned a buď si ho vytiskne nebo ho zrovna pošle datovou schránkou. Přihlásil jsem se (přes mojeID), zakliknul o...

18th Jan 2021