Šest týdnů ve Vyškově

Absolvoval jsem nakonec jen pět týdnů (kvůli pandemii). V následujícím příspěvku bych chtěl shrnout mé postřehy a dojmy z tohoto kurzu. Rozhodně opustíte všechny bubliny, polštářky a pohodlí na které je člověk zvyklý.

V prvním týdnu se člověk adaptuje, hodně sedí na učebně a venku jej čeká jen pořadová příprava (pochodování, nastupování a obraty). Nesmím opomenout ani rozcvičky a také vstupní fyzické přezkoušení (sed-lehy, kliky a běh). Další týden znamená další sezení na učebně (topografie, ochrana proti zbraním hromadného ničení, střelecká příprava) a venku samozřejmě pořadovka a rozvcička. Třetí týden je ve znamení střeleb (pistole, samopal a nácvik hodu granátem), přesunů (ze střelnice do kasáren, tak aby nám nezavřeli severní bránu; za pomoci určených MGRS bodů zpět až na rotu). Čtvrtým týdnem provází taktika, přesuny a příprava na střelby z kulometu a RPG. Pátý týden jsou poslední nácviky před střelbami (kulomet, RPG, hod granátem) a příprava na sdruženou zkoušku (teoretická, praktická a tělesné přezkoušení). Šestý týden jsme, bohužel, neabsolvovali - čekal by nás komplexní polní výcvik (stavba improvizovaného přístřešku, přežití v přírodě) a pak slavnostní vyřazení.

Kdybych měl v bodech shrnout nějaké tipy byly by následující:

  • připravujte se na chození se zátěží (13+ kg)
  • cvičte (sed-lehy, kliky, běh)
  • pijte (budete často dehydrovaní - což obzvláště v létě je kritické - vypotíte to)
  • používejte funkční prádlo (kompresní triko je taky super)
  • před spaním se nachystejte na další den (čisté boty jsou základ)
  • snažte se hodně spát
  • starejte se o své nohy (plíseň, puchýře)
  • dejte si všechno do pořádku (ať nemusíte po večerech řešit další problémy).

Těch pět týdnů bylo poměrně dost intenzivních, náročných (jak fyzicky, tak psychicky). Bez skvělých spolubydlících by to šlo velmi těžko (díky kluci!). Samozřejmě dobře fungující četa je taky základ, když si umíte pomoct - podpořit se když se něco nedaří nebo naopak podaří je to skvělé. Uvědomíte si, že hrdost a vlastenectní nejsou prázdné fráze. Okusíte zlomek toho, co profesionální vojáci musí absolvovat každý den… obrovský respekt a obdiv. V neposlední řadě potkáte skvělé lidi - instruktory - mají plno zkušeností (nejen z misí), které Vám chtějí předat.

P.S. vojín Toman si psal deníček, odkazy najdete níže (včetně fotek)

Other Related Posts:

Bezpečnost koncových zařízení

Další kurz pro Czechitas

Po několika letech výuky kurzu (online) bezpečnosti v Czechitas jsme se loni rozhodli udělat kurz navazující. Respektive rozšiřující základní povědomí o bezpečnosti. Shodou okolností se k Czechitas připojilo několik mých bývalých kolegů a kamarádů, kteří se bezpečnosti věn...

19th Mar 2022
Registrace na očkování

Registrace na očkování

Byla dobrodružstvím

Registrace seniora

Ač se snažím nebýt zbytečně negativním, bylo mi jasné, že budou problémy. Naposledy tak dopadl informační systém starající se o prodej dálničních známek. Proto jsem ještě před osudnou osmou hodinou v pátek ráno zavolal babičce abych si zjistil všechny potře...

16th Jan 2021