Někdy to prostě jinak nejde…

Máte rádi svou práci, děláte ji - snad - dobře. Najdete v ní tak trochu poslání, stejně jako většina vašich kolegů. Máte skvělý kolektiv, až by se dalo říct - rodinu. A přece dáte výpověď. Proč?

Po škole jsem měl to štěstí a mohl jsem si vybírat. Chtěl jsem se věnovat bezpečnosti a nově vznikající GovCERT.CZ byl pro mě výzva. Člověk je po škole plný ideálů, enerie a touhy změnit fungování státní správy k lepšímu. Což se nám za těch pět let, co jsem na úřadu byl, snad povedlo. Byť to z venčí, troufám si tvrdit, moc poznat nejde. Byli jsme skvělý kolektiv, všichni jsme chtěli to stejné - zlepšit fungování státu, lepší přístup k bezpečnosti, abychom dělali věci smysluplně a správně. Pokud máte kolem sebe dostatek stejně nadšených lidí funguje to jako na drátkách, dobře namazaný stroj. Pokud někdo do těch promazaných koleček začne sypat písek není to dobře. Lidi pojednou dál… na sílu. A ta má své limity.

Já jsem svého dosáhl. Už nechci dál vynakládat úsilí když nevidím výsledek. Proč bych znovu žádal o stejnou věc, po páté… Proč řešit to samé znovu o půl roku později když se stanovisko nezměnilo… Nechci přihlížet plnění politických úkolů na úkor těch důležitějších. Chci, aby za mnou zůstaly výsledky. Pro na to už nemám, psychicky mě to vyčerpává. Nechci vyhořet. Chci dělat svou práci, efektivně. Odcházet domů s pocitem, že jsem dnes něco zlepšil.

Proto končím, podávám výpověď.

Zažili jsme spolu velké věci: vyhráli Locked Shields, Cyber Coalition jsme zvládli vždy první den, vybudovali Cyber Czech, pomohli nespočtu organizací… na to nikdy nezapomenu!

Pořád mi záleží na tom, aby byla Česká republika v kybernetické bezpečnosti na špičce. Jen k tomu nebudu dopomáhat jako člen týmu CERT. Už jen jako vzdělaný občan, který se nebojí poukázat na nedostatky. Snad brzy vznikne dobrovolná kybernetická složka Armády ČR, přihlásím se.

Doplněno v září 2018: Do konce roku odejdou z týmu 3 další… proč asi.

Other Related Posts:

Huawei

Kdo se má bát?

V tomto týdnu vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varování. [1] Týká se používání zařízení a software společností Huawei a ZTE.

„Používání těchto prostředků představuje bezpečnostní hrozbu" píše se ve varování.

„K vydání tohoto varování nás vedly naše...

18th Dec 2018