První zkušenosti s kompaktem

Rozhodl jsem se koupit si kompaktní foťák. Vedlo mě k tomu několik věcí: Ne vždy jsem mohl cestovat s batohem určeným na fototechniku. Někdy je lepší nebudit pozornost s velkým fotákem (mám navíc battery grip). S touto myšlenkou jsem se vydal prozkoumávat nabídku trhu, samozřejmě jsem první prohledával katalog firmy Nikon (nejsem takový fanatik, že bych musel mít všechno od Nikonu ale stejné chování a ovládání je vždy plus). Zaujal mne model Coolpix A. Tělo velikostně srovnatelné s jakýmkoli jiným Coolpixem. Uvnitř však najdeme zásadní rozdíly. Ten nejmarkantnější je DX snímač (D7000). O zpracování se stará čip EXPEED 2. Narozdíl od ostatních Coolpixů je model A vybaven pevným sklem (18,5 f/2.8). Třešinkou na dortu je 14bit RAW.

Nikon pravidelně pořádá prezentace svých produktů ve vybraných obchodech. Proto jsem sledoval kdy budou na řadě ty brněnské a vyrazil si fotoaparát ošahat naživo. I po rozhovoru se zástupcem Nikonu (přece by mě od něj nezrazoval) jsem nabyl dojmu, že to bude dobrá volba. Týdny plynuly, blížil se konec roku… cesta do Tallinnu také a hlavně Coolpix se vyprodával a vyprodával (jako by Nikon chtěl brzy oznámit nový model). V neposlední řadě budou Vánoce tak jsem si předčasně nadělil dárek. Jsem dost zvědavý jaké bude focení s Active-D lighting, ISO vyšším než 1600 a dalšími funkceni kterými má D80 nedisponuje.

Other Related Posts:

Z8

Bezzrcadlovka Nikon

Chtěl jsem se naučit něco nového, víc bezprostředního a tak jsem zavítal na kurz Street fotografie, kterou pořádá Nikon škola. Lektoruje skvělá Lucka Mojžíšová. Lucka vyptala z Nikonu to nejlepší, bezzrcadlovku Z8. Fotil jsem na pevnou 35/f1.8 S

Ze začátku jsem se musel s b...

16th Jul 2023