Má první návštěva toho leteckého svátku

Vždy mi do toho něco vlezlo a do Pardubic jsem se nemohl podívat. Letos se mi to povedlo, koupil jsem si elektronickou vstupenku (super nápad od pořadatelů) a vyrazil. Mimochodem pokud si pořídíte některou z dražších variant vstupného bude o Vás královsky postaráno a přispějete na dobrou věc. Líbí se mi taková iniciativa.

Stojánka byla na české poměrny klasicky obsazena, za zmínku stojí historické repliky a akrobatické speciály Martina Šonky a Petra Kopfsteina. Mimo klasickou stojánku stál Spitfire, mělo to svůj smysl – byl součástí dioramatu RAF. Dvakrát denně zde probíhal briefing před misí.

Letové ukázky nabídy klasiku, snad je přidám, že vystoupení byla delší než je na leteckých dnech zvykem. Mimořádně zajímavá byla ta, propojená i s děním na zemi. Události II. světové války, když vidíte co se děje na zemi, do toho dým… a slyšíte typické pískání motoru Merlin (P-51 Mustang) je to zážitek.

Hlavním tahákem bylo ale demo Red Bull Air Race. Všichni se na něj těšili, tím spíš, když několik dní před tím společnost Red Bull oznámila konec světové série po letošní sezóně. Škoda, že prostor letiště nenabízí víc možností pro trať, protože tahle byla krátká a poměrně přímá. Nicméně i tak to bylo skvělé.

Pokud se podaří a budu mít za rok čas určitě se pojedu podívat, stojí to za to. Navíc to bude jubilejní, 30. ročník.

Other Related Posts: