Není to uplně komfortní, ale funguje to!

Okolnosti mě donutily, musím si za loňský rok podat daňové přiznání sám. Protože mám Datovou schránku, musím tak učinit elektronicky. Podat daňové přiznání není nijak složité, sečte se pár čísel, napíše do správných kolonek a je to.

Čeho jsem se trochu bál je daňový portál, ADISEPO. Nevypadá moderně ani se tak nechová. Rozhodně ne v Safari. Proklikal jsem se tam z Portálu občana. Začal vyplňovat vše nezbytné a skončil u nahrávání dokumentů. Trochu škoda, že samotné podání není víc jako průvodce, který Vás vyzývá k jednotlivým krokům. Protože spousta textu je malým písmem a splést se u daňového přiznání určitě nechcete. Nemluvě o tom, že když máte příjem od více než jednoho zaměstnavatele (změnili jste práci) musíte přikládat jen jednu přílohu. Což klade na uživatele/plátce daně další „technické“ nároky.

Nakonec se mi povedlo vše uspěšně nahrát a odeslat. Mám podáno, ani po více než měsíci jsem nedostal žádnou vazbu ve smyslu je to OK, máte to pro letošek vyřízené. Přitom by to všechno šlo tak krásně automatizovat

Snad se dočkáme, portál Moje daně se blíží… tedy hned jak se upraví zadávací dokumentace. Z předchozí soutěže byl vyřazen Huawei (na základě Varování vydaného NÚKIB), po protestech společnosti byla soutěž zrušena.