Takhle ne…

Datové schránky získaly nový vzhled. S tím opustily i CAPTCHA ověření, při přihlášení. Primárně jsem chtěl odeslat daňové přiznání, měl jsem ale expirované heslo. Takže přihlásit, změnit a odeslat. Jenže… dal jsem generovat heslo v password manageru, zadám ho do formuláře a vidím: Heslo musí být maximálně 32 znaků dlouhé. Nechápu, ale dobře. Zkrátil jsem ho, vkládám znovu a tentokrát vidím: Heslo obsahuje nepovolené znaky.

Opravdu nevím... generuju potřetí, ujistím se, že speciální znaky nejsou úplně výstřední… a vkládám. Sláva! Heslo splňuje požadavky Vyhlášky 194/2009 Sb.

Zaráží mě několik faktů, proč mají datové schránky - systém jistě zařazený do KII - vlastní vyhlášku týkající se hesla a jména. Když takové věci upravuje ZoKB a VoKB. Proč si neudělají život jednodušší a přejmou to co platí pro ostatní systémy a vymýšlí, resp. pokračují po vlastní linii.

Uvidím kam to povede, napíšu na NÚKIB - jsem zvědavý co mi odpoví.

Other Related Posts:

Kompromitace webu

Přišel mi e-mail...

Stálo v něm následující,

Dear support portal user,

as you may have noticed, our portal has been unavailable. We identified an unknown party's attempt to breach the Flowmon's support portal yesterday. As a part of the internal security process, we took the portal offline.

W...

1st Feb 2019

Hesla, hesla... hesla

Jak to teda s hesly je

Narazil jsem na článek od CSIRT-MU, že s hesly je to jako se zubním kartáčkem. Nadpis je docela dost chytlavý, aby čtenáře upoutal. Nicméně jsem z toho článku trochu rozčarován. V části, která se věnuje tvorbě hesla je představen jeden z mnoha způsobů tvorby hesla. V zás...

8th Dec 2018