Světové muzeum

Po letech jsme se rozhodli podívat se do našeho nejslavnějšího muzea, lákala nás hlavně výstava Zázraky evoluce. Když už jsme měli cestu nevynechali jsme ani Czech Press Photo 2021 a ostatní výstavy. Jako minule, když jsme se byli dívat na mumie, nám vstup usnadnily elektronické vstupenky. Předběhnete celou tu frontu, která se snaží koupit si lístek a jste uvnitř. Honem do šaten, a hurá na výstavu. Ztrávili jsme v muzeu celý den a i tak to bylo málo.

Expozice s názvem Zázraky evoluje je skvělá! Stejně jako Okna do pravěku. Když to srovnám s podobnými výstavami v zahraničí (UK, US) musím říct, že se tomu minimálně vyrovná. V některých ohledech je možná napřed. Úroveň detailu a nápad, jak prezentovat exponát je pozoruhodná. Zvířata v pohybu, exponáty zasazené do kontextu. Všechno není ve vitrínách, nepůsobí to na vás dojmem, že jste od výstavy odpojení. Což hlavne ve chvíli, kdy jste těsně vedle mamuta nebo velké šelmy (něco mezi tygrem a medvědem) ve vás vzbuzuje pocit, jak se proti takovému zvířeti museli naši předci asi bránit.

Oddechnou jsme si chtěli u Czech Press Photo, chyba lávky. Velmi silné fotky s tématem COVID anebo tornáda na Jižní moravě nás nenechaly vydechnout. Neméně působivé snímky vznikly na olympiádě. Letošní ročník určitě stojí za to vidět. Najdete tam plno zajímavých a silných snímků.

Výstava Slavní čeští skladatelé je v něčem hodně netradiční. Přihližuje velikány české hudby (Smetana, Dvořák, Martinů a Janáček). Každému je věnována část velmi interaktivní, samozřejmě se zvukovým doprovodem!

Osobně se mi velmi líbila výstava minerálů. Různé tvary a barvy, velmi fotogenické. Čím víc exotičtější tvar krystalů nebo barva tím lépe. Nazelenalá ruda je opravdu pohledná, stejně jako krystalky solí v neobvyklých barvách - ne jen obvyklé bílé.

Národní muzem není jen stará budova. V té nové (bývalé Národní shromáždění) najdete dějiny 20. století. Přijde mi, že toho prostoru nemají mnoho a, že by bylo co vyprávět. Nicméně i tak je to zajímavě zpracované. Obzvlášť pokud mezi exponáty najdete něco, co máte doma.

Běžte do muzea, stojí to za to!

Other Related Posts:

WiFi ve vlaku

Mezi Prahou a Brnem je tragédie

Cestoval jsem během jednoho týdne několika vlaky Českých drah i RegioJetu. Trasa mezi Svitavami a Brnem není zrovna ideálně pokrytá stejně jako například údolí Orlice. Nicméně někdy to jde a někdy ne.

RegioJet

  • bez problémů po celou dobu

ČD

  • rai...
31st May 2019

Mucha: Dva světy

Souborný pohled na Muchovo dílo

Slovanskou epopej jsem dosud neviděl. Proto když byla instalována v Brně jakou součást festivalu RE:PUBLIKA zaradoval jsem se. Součástí jsou i plakáty které Mucha tvořil - ať už jako reklamu nebo jako propagaci.

Musím, říct že se jedná o impozantní soubor dě...

28th Oct 2018