Cesta na blízký východ

Přílet

Tel Aviv, město na pobřeží Středozemního moře, bylo mým dalším cílem. Cesta z Prahy (PRG) byla zajímavá i díky tomu, že jsme letěli v noci. Po přistání jsme ihned ucítili přímořské podnebí a teplo. Sotva jsem vyšel schody, našla si mě slečna provádějící bezpečnostní kontroly (namátkové). Chtěla po mě pas a ptala se na spoustu věcí. Jak dlouho v Izraeli budu, s kým, co budeme dělat a pak mi popřála hezký pobyt. Po nezbytné hraniční kontrole jsem dostal modrý papírek o tom, že jsem vstoupil do Izraele.

Památky

Samotný Tel Aviv je poměrně nezajímavý. Staré město, Jaffa, je z pohledu památek daleko přitažlivější. Přece jen jsou to uličky a kameny staré více než 3000 let. Jeruzalém, další místo které jsme navštívili, patří mezi nejnavštěvovanější místa věřících. Je to opravdu krásné město. Samotné staré město, rozdělené na čtyři části, je fascinující. Čtyři víry na tak malém prostoru a sousedící spolu. Do toho uličky plné prodejců. Největší zážitek byl odpolední oběd na střeše jednoho z domů. Takový klid jsem nezažil, a to jsme byli jen tři patra nad zemí. Nejnepříjemnější pro mě osobně byla návštěva muslimské části starého města. Pohledy členů zdejší komunity nebyly vůbec příjemné.

Strava

Zajímavá. Předkrm, nebo jak to nazvat, je doslova přehlídkou mističek různých pomazánek, krémů a salátů s talířkem hummusu. K tomu všemu se samozřejmě podává pita. Z typické stravy jsem vyzkoušel jak kuřecí (šašlik) tak i ryby (tuňák) a musím říct, že mi chutnalo. To vše doplněno zeleninou. Docela mi chutnal i žlutý meloun (maďarský mi moc nechutná). Za vyzkoušení stojí i citronovo-limetková limonáda s mátou, je sice poměrně sladká (dá se naředit), ale hodně dobrá.

Chování izraelců

Velmi přátelské a vstřícné. Aspoň u těch, které jsem potkal. Neměl jsem tu možnost potkat ortodoxní židy, takže zkušenost rozhodně není úplná. Na silnici už je to jiná písnička. Nepoužívají blinkry, prostě přejíždí z pruhu do pruhu a troubí. Neviděl jsem jedinou nehodu, jsou velmi ohleduplní i když podřených aut jsem viděl mnoho.

Other Related Posts:

Semmering

Dovolená ve Vídeňských alpách

Na dovolenou vlakem! Nastoupili jsme v Brně a po necelých 3 hodinách jsme byli v cíli. Semmering, malebné lázeňské městečko, známý hlavně železničním fandům. Město je proti nádraží na kopci. Z centra vidíte další kopce, nalevo i napravo. Všude je potřeba jít do ko...

19th Aug 2018