Keramický nebo plynový?
Někdy loni jsem měl možnost ochutnat jídlo z keramického grilu. Bylo to slavné vejce, Green Egg. Ta chuť byla úplně jiná než z plynového grilu. Vysvětlení je snadné, dřevo a oheň. Egg je bohužel pekelně drahý, v základu ani nemrknete a tísíce lítají... takže nápad na gril byl dlouhou dobu u ledu. Pak jsem nějakou náhodou objevil Kamado Ceramic. Tvar byl stejný, příslušenství taky. Rozdíly byly v barvě (Kamado má na výběr ze tří) a v záruce (Green Egg má doživotní záruku na keramiku vs. 10 let u Kamado). Nakonec padla volba na Kamado, přesněji na model Chameleon. Je menší, dá se nosit a protože máme zahradu sdílenou nebudu gril nechávat pořád venku.
Objednal jsem tedy Chameleona i se stojanem a nějakýma základníma věcma, chybí mi jen kámen pro nepřímé grilování, který je vyprodaný. Ale základ mám, cenově jsme levnější než Green Egg Minimax v základu. Parádu to udělá, troufám si říct, stejnou.
Sestavení je docela zdlouhavé šroubování a ne vždycky to sedí úplně podle představ, ale povedlo se. Pak už jen nasypat uhlí a zapálit. Bude to chtít trochu cviku jak efektivně rozpálit uhlí, udržet teplotu a regulovat ji. O tom někdy příště.