I já jsem podlehl.

Respektive nedalo se říct ne, když se jedná o dva kamarády které znám už od základní školy a poslední roky jsme spolu trávili nemalý čas v Brně. O focení svateb se toho napsalo už hodně, proto se na to zkusím podívat trošku jinak. Cítil jsem totiž poměrně velkou zodpovědnost. Přece jen svatbu (celou) jsem fotil poprvé. A měl jsem docela obavy z obřadu a následného focení venku a skupinovek.

Pro mě osobně začaly přípravy už někdy v dubnu kdy jsem sobotní víkend navštívil místo focení, abych obhlédl světelné podmínky a rozmýšlel. Dospěl jsem k názoru, že budu buď fotit s bleskem nebo seženu světelnější sklo, abych to hezké světlo shora nechal víc vyniknout. Objektiv (Nikkor AF-S 17-35 f/2.8 IF-ED) se mi podařilo zapůjčit (díky Viktoru Šulcovi), zbývalo už jen překontrolovat stav všech baterií (2x EN-EL3 do battery gripu a 12x Sanyo Eneloop do blesku). V pátek jsem všechno vybavení (D80+50/f1.8+85/f1.8+17-35/f2.8+SB800+Manfrotto 190XPROB+odrazná deska) zabalil a vyrazil na cestu domů. Doma jsem přibalil studiový stativ a deštník (kdyby náhodou nevyšlo počasí a museli jsme fotit někde uvnitř). To jsem ještě nevěděl jak moudré to bylo rozhodnutí.

V den D to šlo jako na drátkách, ráno ke kadeřnici a kosmetičce. Následoval oběd a strojení nevěsty. Do té doby byla spousta času a dá se říct, že byl čas i na hození nohou na stůl. Před obřadem jsem zjistil od protokolářky kam můžu a nesmím chodit, od svědka jsem zjistil co za překvapení bude čekat venku a zaujal své místo. Výměnu prstýnku i polibek vyfocený mám a hurá ven… A udělal jsem jednu chybu. Volič jsem si přepnul na A a nepřekontroloval si nastavené hodnoty (čas jsem měl). A tak první 3 fotky venku jsou úplně bílé – ani RAW to nezachránil. Poté co jsem to zjistil jsem korigoval a dál už vše probíhalo podle plánu. Blahopřání, skupinové fotky a pak těžké rozhodnutí jestli jít fotit ven nebo dovnitř. Sice svítilo slunce, ale držel jsem se rady Beara Gryllse: „Mraky jsou tak nebezpečné jak se zdají”. A mně se zdály, proto jsme jeli do zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Byla to skvělá volba, deštník a studiový stativ udělaly překrásné světlo a díky skvělým novomanželům jsme vytvořili hezkou památku na jejich svatební den. Mimochodem asi v polovině focení začalo hrozně lít. Večerní program po návratu focení už byl jen formalitou. Rozbíjení talíře, nesení nevěsty do dveří, první tanec a krájení dortu. Mrzí mě, že jsem nevyfotil letící střevíček, který způsobil svědkovi tržnou ránu na hlavě, ale nedá se nic dělat. Celkově jsem nafotil 543 fotek, zabírajících cca 5 GB. Baterii (2xEN-EL3 jsem ochudil přibližně o 40% kapacity). Baterky do blesku vydržely bez problémů.

Jestli bych do toho šel znovu? Snad jen kvůli opravdu blízkým lidem a nějaké menší svatbě. I tak budu ale dobře zvažovat a spíš odmítnu.

Other Related Posts:

LED světla

LED světla

Jak se fotí s trvalým světlem

Chtěl jsem si vyzkoušet jak se fotí s LED světly, příležitost se naskytla záhy. Tomáš takové světla používá a nabídnul mi, že mi ukáže co a jak.

Nikdy předtím jsem s trvalým světlem nefotil, vždycky to byl záblesk. Trvalé světlo je o dost příjemnější, protože člov...

7th Feb 2022