Rozhodl jsem se využít nabídky společnosti Microsoft a bezplatně upgradovat na Windows 10

Jenže jsem nechtěl zůstávat na 32bit verzi systému. Chtěl jsem 64bit Windows. Proto jsem dohledal 64 bit Windows 7 které jsme měl jako student k dispozici přes MSDNAA a rozhodl se přejít z nich. Než jsem tak učinil chtěl jsem vyzkoušet jaký bude přechod ze současných Windows. Stáhl jsem si s pomocí MediaCreationTool obraz a povýšil systém z něj. Nějakou dobu to trvalo, ale do 20 minut bylo hotovo. Ze systému jsem si vytáhl klíč a uložil si jej, kdyby náhodou.

Nainstaloval jsem 64bit Windows 7 a provedl stejnou proceduru, jaké bylo mé překvapení když klíč z 64bit Windows 10 byl shodný s klíčem pro 32bit Windows 10. Evidentně jej generuje algoritmus jemuž nezáleží na architektuře.

Další hodiny byly ve znamení vypínání zbytečných funkcí (odesílání všemožných dat do Redmondu, odinstalace/vypínání nepotřebných součástí a nastavování). Doporučuju PowerShell skript, který vytvořil Disassembler. Snadno si jej upravíte pro Vaše vlastní potřeby. Zatím mi nepřijde, že by nové Windows byly v něčem průlomově lepší… čas, myslím, ukáže že přechod na ně byl dobrou volbou.

P.S. Kdo přijde na to proč jsou v systému klasické a „metro“ aplikace dostane bludišťáka!

Update - 22.8. Zdá se, že i přes „odinstalaci” Metro aplikace v systému zůstávají. Jsou pouze Staged, připraveny pro nového uživatele. V mém případě, i když jsem je odebral pod Administrátorem, je uživatelský účet měl stále nainstalovené. Proto je potřeba spustit Powershell i pod uživatelem a s jeho právy aplikace „odinstalovat”

Other Related Posts:

macOS Sierra (10.12) > macOS High Sierra (10.13)

Aneb upgrade macOS

S migrací jsem otálel, kvůli ovladači mého tabletu (Wacom). Wacom rozeslal všem zákazníkům e–mail, aby počkali. Tablet by totiž mohl přestat fungovat. Proč ten ovladač neodladili dopředu nechápu, možná ani chápat nechci.

Upgrade byl o něco pomalejší než minor upgrade. De...

20th Oct 2017