Dostal jsem možnost vyzkoušet si jedno focení s FX tělem.

Konkrétně Nikon D610. První věcí co člověka zarazí je hledáček, obrovský! Ovládání je stejně intuitivní, přibylo několik nastavení navíc. ISO je možné nastavit do ohromných hodnot i když obraz je stále koukatelný. Poslední věcí je počet zaostřvacích bodů. na D80 jich mám 11 z toho jeden křížový. D610 jich má 39 a křížových je 9. Na co si člověk musí dát pozor, obzvlášť pokud fotí často na „plnou díru”, je precizní zaostření. Kousek vedle a fotka jde do koše. Neexistuje prostor na chyby. Proto je potřeba sledovat výstup a pracovat pečlivě. Výsledek ale stojí za to. I s obyčejnou AF-D 50mm f/1,8 , což je opravdu levný objektiv, dokážete udělat krásnou fotku.

Vyzkoušel jsem i AF Tune na mé AF-D 80-200mm f/2.8 ED, bohužel s ne příliš uspokojivým výsledkem. I při nastavení na maximální hodnotu, tj -20mm jsem pořád neměl zaostřeno tam kam bych měl mít. Backfocus je větší než jsem si myslel. Při zaclonění to ale není tak markantní, naštěstí.

Konečně jsem mohl využít naplno své „pevné skla″ (AF-D 50mm f/1,8; AF-D 85mm f/1.8). Hodně mě to namlsalo.

Myslím, že je jen otázkou času kdy si FX tělo koupím.

Other Related Posts:

Z8

Bezzrcadlovka Nikon

Chtěl jsem se naučit něco nového, víc bezprostředního a tak jsem zavítal na kurz Street fotografie, kterou pořádá Nikon škola. Lektoruje skvělá Lucka Mojžíšová. Lucka vyptala z Nikonu to nejlepší, bezzrcadlovku Z8. Fotil jsem na pevnou 35/f1.8 S

Ze začátku jsem se musel s b...

16th Jul 2023