Zápisky z víkendu v okolí Králík

Králíky a pevnosti

Pevnost Hůrka, Cihelna to jsou pojmy, o kterých jsem do té doby jen četl. Celý den jsme věnoval prozkoumání naučné stezky a návštěvám tehdejších opevnění. Nejrozsáhlejší byla prohlídka na samotné Hůrce, jedná se o obrovský komplex. Uplně jinak pak působí její návštěva zvenčí, kdy mezi jednotlivými (viditelnými) objekty chodíte po zemi a víte co za komplex se ukrývá pod zemí (i více než 40m). Obsáhlá byla i prohlídka na Cihelně, kde byl jako součást zbraňového systému i minomet. Určitě to nebyly poslední pevnosti, které jsme navštívil. Tehdejší inženýrství bylo dlouhou dobu nepřekonáno – vlastenecký beton, který odolával německým zbraním nebo pancíř, který ani po válce nedokázali rozřezat mluví za vše.

Kralický sněžník

Trasu na vrchol jsem naplánoval z Dolní Moravy, dolů jsem scházel po hranicích s Polskem zpět do Králík. Cesta nahoru nebyla snadná i když byla vesměs zalesněným terénem. Výhledy do krajiny byly dechberoucí, údolí Moravy, Polsko, Jeseníky,… Ač je vrchol poměrně plochý a rozlehlý pro mě osobně je to zatím nejzajímavější místo na horách. Roli v tom hraje zalesnění, výhled, cesta. Drobnou kaňkou je nepřítomnost nějaké chaty/rozhledny. Na vrcholu a v jeho blízkosti jsou jen trosky (rozhledny a chaty o něco níž).

Resort Dolní morava

Stezka v oblacích, dost pravděpodobně nejznámější atrakce. O celém resortu se dočtete například v magazínu Forbes. Jedná se o poměrně velký areál kde si přijdou na své malí i velcí. Nehledě na počasí můžete provozovat nepřeberné množství aktivit (kolo, koloběžka, turistika,…).