Každoroční show spojená s Dny vzdušných sil AČR konaná na letišti Leoše Janáčka v Mošnově.

Letošním „lákadlem″ statické ukázky byl bezesporu Antonov An-124 Ruslan. Mezi letovými bych vyzdvihl Saab JAS 37 Viggen a skupinu Patrulla ASPA. Dorazili jsme akorát a v koloně popojížděli k parkovišti. Organizátoři nás poslali pomocí červených praporků na betonovou plochu nedalo hangáru JobAir. Letové ukázky začaly okolo deváté hodiny. Program se poměrně vlekl… což je způsobeno prolínáním ukázek na nebi a dynamických ukázek na zemi. Počasí nebylo zrovna ideální, nepršelo, ale šedá deka není zrovna ideální na focení. Navíc když tu a tam vykoukne slunce a člověk musí neustále korigovat nastavení podle světelných podmínek.

Z fotek mám radost – nicméně musím víc trénovat panning se svou AF-D 80-200 f/2.8 ED. Fotografie jsou ostré nicméně si je drobně rozmažu špatným pohybem při sledování stíhačky letící kolem vysokou rychlostí… Z části za to může pozice fotografa – byli jsme jako každý rok, na hraně display line. Jednoznačným záporem byl odjezd. Nepředpokládal jsem, že by to mohlo být horší než loňské roky, šeredně jsem se zmýlil! Za hodinu a půl jsme ujeli necelých 500m. A to díky diletantské organizaci dopravy a „slušnosti” ostatních řidičů! Kdyby použili stejné červené praporky k organizaci odjezdu a nestáli a nekoukali, bylo by to jistě lepší. Se slušností ostatních řidičů se už moc dělat nedá – je to obraz společnosti.

Což mě přivádí k otázce jestli se do Mošnova za rok vrátím… snad jen kvůli nějaké opravdu věhlasné skupině nebo letové ukázce a pak honem pryč!

Other Related Posts: